Skip to main content

© Pixel-Shot

Steunfonds voor kansandere studenten

FAQ

Hier vind je een aantal vaak gestelde vragen terug. Alle informatie over hoe je steun kan aanvragen, vind je ook terug onder voor de jongeren

Hoeveel financiële steun krijg ik?

Dat bespreken we samen met jou. Het hangt af van de kosten van je studie en van je financiële situatie en noden. We zullen samen bekijken waar je tekorten zitten. Bovendien helpen we je ook om je weg te vinden in de andere steunmaatregelen die er zijn, zoals een leefloon, studiebeurs enzovoort.

Kan ik via het Fonds ondersteuning krijgen voor mijn middelbare studies?

Neen, het Fonds ondersteunt alleen hogere studies. Dat kan een bachelor- of masteropleiding zijn, maar ook een graduaatsopleiding of een beroepsopleiding zoals bij Syntra. Wie een technische of wetenschappelijke richting wil studeren, kan steun aanvragen bij het Fonds Tinne Boes. Dat fonds wordt ook beheerd door de Koning Boudewijnstichting en verleent soortgelijke hulp.

Wat is de deadline voor aanvragen?

Aanvragen kunnen ingediend worden vanaf half mei tot eind september, de start van het schooljaar. Enkel tijdens die periode staat er een aanvraagformulier online. Indien je tussen oktober en begin mei een dringende vraag hebt, neemt dan contact op met het Fonds.

Ik ben geen jongere uit jeugdhulp of pleegzorg, kan ik toch een aanvraag indienen?

Het Fonds geeft voorrang aan jongeren uit de jeugdhulp en pleegzorg, dat is zo vastgelegd in de missie van het Fonds. In de mate van het mogelijke en indien het jaarbudget het toelaat, proberen we ook andere jongeren uit moeilijke thuissituaties die er alleen voor staan, te helpen. Neem in dat geval contact op met het Fonds.

Is de steun voor één studiejaar?

Het Fonds wil je graag de hele duur van je studie ondersteunen indien dat nodig is. We vragen je wel om elk jaar een nieuwe steunaanvraag in te dienen. Het hoeft ook niet binnen een modeltraject, we begrijpen dat er soms een jaartje bijkomt. Zolang het redelijk en haalbaar blijft.

Wat als je eens struikelt onderweg?

Een slecht examen of een slechte examenperiode? Wat als je tijdens het schooljaar ontdekt dat de studierichting die je hebt gekozen je echt niet ligt? Wij begrijpen dat een studie niet altijd een ononderbroken succesverhaal is. Als je gemotiveerd bent en je best doet, blijven wij je steunen, ook als het even tegenzit.  Zelfs als je je studie zou opgeven, kan een coach eventueel nog helpen om je eerste job te zoeken.